Czarny węgiel w kosmetykach – jak działa i komu służy?

Węgiel aktywny robi zawrotną karierę w kosmetykach. Jest w kremach, maskach, żelach, a nawet pastach do zębów. Skąd bierze się popularność tego znanego od lat i w 100 procentach naturalnego składnika?

Ten modny ostatnio składnik kosmetyków powstaje podczas przetwarzania surowców naturalnych: torfu, drewna, a także pestek i łupin, np. kokosa. Proces odbywa się w ściśle określonych warunkach fizykochemicznych, w temperaturze 600–900 stopni Celsjusza, bez dostępu tlenu, by węgiel został „zaktywowany”. Powstały w ten sposób składnik jest sproszkowany i ma porowatą strukturę, dzięki czemu posiada duże właściwości absorpcyjne i świetnie sobie radzi m.in. z pochłanianiem nadmiaru sebum ze skóry. Jest w stanie wchłonąć nawet 1000 razy więcej toksyn, niż wynosi jego ciężar. W wyniku różnicy ładunków węgla i zanieczyszczeń toksyny z powierzchni skóry oraz z jej głębszych warstw są przyciągane jak magnesem. Dlatego kosmetyki z tym pierwiastkiem stosuje się przede wszystkim do oczyszczania skóry i dodaje do receptur żeli, mydeł, peelingów i past do zębów. Można spotkać czarne szczoteczki do zębów o działaniu dezynfekcyjnym, nitki dentystyczne czy pałeczki do uszu. Węgiel aktywny stanowi tarczę ochronną dla skóry przed zadymionym powietrzem, dlatego odgrywa główną rolę w recepturach preparatów antysmogowych. Jest również używany do odświeżania powietrza i wody. Co ważne, jest pozbawiony toksyn, nie powoduje alergii i podrażnień.

 

RODZAJE WĘGLA

Na opakowaniach kosmetyków są podane informacje o różnych rodzajach węgla:
> japoński oznacza, że powstał z drewna japońskiego, z drzewa ubame (Quercus Phillyraeoides), które rośnie na południu Japonii. W procesie produkcyjnym na powierzchni węgla japońskiego tworzy się biała warstwa, stąd czasami nazywany jest białym;
> bambusowy powstaje w procesie spalania bambusa.

Niektóre marki tworzą też kompleksy składników z dodatkiem węgla i nadają im własne nazwy, np. „biały węgiel”. Oznacza to, że oprócz węgla są tam również biała glinka i sproszkowany diament.

 

KOMU SŁUŻY WĘGIEL?

Dermatolodzy zalecają używanie kosmetyków z węglem aktywnym głównie osobom ze skórą mieszaną, tłustą i trądzikową. W związku z tym węgiel często występuje w połączeniu z kwasem salicylowym czy olejkiem z drzewa herbacianego. Preparaty z aktywnym węglem poleca się osobom mieszkającym w wielkich miastach, gdzie poziom smogu jest szczególnie wysoki. Powinny też sięgać po nie palaczki, które chcą dodać blasku poszarzałej skórze. Jeśli masz cerę suchą lub wrażliwą, to tego typu kosmetyków używaj nie częściej niż raz w tygodniu.

 

CZARNE KOSMETYKI

ŻELE I EMULSJE
z węglem aktywnym oczyszczają skórę, zwężają pory, pochłaniają nadmiar sebum, wygładzają cerę, rozjaśniają ją i wyrównują jej koloryt. Odkażają, łagodzą stany zapalne, działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

KREMY
z węglem aktywnym chronią przed zanieczyszczeniami powietrza oraz nawilżają skórę, nie przetłuszczając jej. Działają rozświetlająco, antybakteryjnie i normalizująco.

MASKI
do twarzy z dodatkiem sproszkowanego węgla działają oczyszczająco. Pochłaniają zarówno zanieczyszczenia powietrza, które gromadzą się na twarzy, jak i pozostałości po kosmetykach. Ze względu na czarny kolor cieszą się dużą popularnością na Instagramie.

SZAMPONY
z dodatkiem węgla dokładnie oczyszczają skórę głowy, usuwają z niej brud, kurz, martwy naskórek, pozostałości po środkach do stylizacji oraz nagromadzone sebum. W efekcie ich działania skóra głowy staje się czysta, świeża, oczyszczona i dotleniona. Dzięki temu włosy lepiej rosną i są mocniejsze. Można kupić gotowy szampon z węglem lub rozkruszyć pastylkę węgla (tego, którego używamy na kłopoty żołądkowe) i dodać do szamponu.

CZARNE PASTY DO ZĘBÓW
skutecznie usuwają plamy na zębach, nie uszkadzając szkliwa. Pochłaniają z ich powierzchni związki garbnikowe, które się tam gromadzą, gdy pijemy dużo kawy czy herbaty. Kombinacja węgla czarnego i białego (japońskiego) w recepturach past pomaga zachowywać naturalną biel zębów i wzmacnia efekt przeciwbakteryjny.