Skarb z Maroka, czyli olej arganowy – właściwości dla skóry

Wybierając się do Maroka na wakacje nie zapomnij przywieźć z powrotem cennych pamiątek. Wśród flagowych produktów znajdują się świetnej jakości przyprawy czy naczynia do tagine (potrawki z kuskusu). Jeśli lubisz o siebie zadbać, przyda Ci się też olej arganowy.

Staruszek pod specjalną opieką

Drzewo arganowe to stały element krajobrazu w południowo-zachodnim Maroku, w górach wysokiego i niskiego Atlasu. To wiecznie zielone (żyje od 125-400 lat!) cierniste drzewo i jego owoce obecnie znajduje się pod ochroną UNESCO. Pierwsze owoce wydaje dopiero po 40-60 latach. Orzechy arganowca są trudne do otworzenia, dlatego wśród Berberów początkowo były uzyskiwane dzięki kozom, które wypluwały lub wydalały je. Obecnie, z uwagi na zwiększony popyt i higienę, owoc rozłupuje się ręcznie i tłoczy się maszynowo, a drzewa są chronione przed kozami przez strażników.

Dlaczego olej arganowy jest tak cenny?

Drzewa rosną wyłącznie w trudno dostępnych rejonach Maroka, a litr tego płynnego złota powstaje z 30 kg owoców. Dlatego olej arganowy uważany jest za jeden z najdroższych olejów świata. Jego ceny jednak mocno się wahają. Nie oznacza to wcale, że im tańszy, tym gorszej jakości. Ponieważ na olejek zrobił się w kosmetyce boom, ceny automatycznie powędrowały w górę. Jego sugerowane stężenie to 5-100%, często jednak w składzie kosmetyków jest wymieniany na końcu, z niespełna 1% stężeniem. Dlatego szukaj kosmetyków, które zawierają „argania spinosa oil” na górze listy lub czystego kosmetycznego oleju arganowego.

Olej arganowy – zastosowanie w kuchni i w kosmetykach

Wartościowy olejek arganowy powinien posiadać certyfikat ECOCERT świadczący i jego czystości ekologicznej. Tężenie oleju w lodówce jest w pełni naturalne. Uważaj na fałszowane olejki – niektórzy sprzedawcy zwęszyli interes i sprzedają olejek arganowy „chrzczony” oliwą z oliwek lub znacznie tańszym olejkiem migdałowym, a jego kolor bywa podrasowany papryką, by uzyskał bardziej pożądaną, złocistą barwę.

Olej arganowy znajduje swoje zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni – służy do tego ciemniejsza, brązowawa wersja z prażonych owoców. Można go stosować również do pielęgnacji, ale nie jest on tak bogaty w składniki odżywcze jak olej ze świeżych owoców.

Właściwości olejku arganowego dla skóry

Olej w kosmetyce kojarzy się z czymś ciężkim i tłustym. Arganowy jest jednak wyjątkiem, ponieważ szybko się wchłania. Poza tym ma też inne zalety. Ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy E, działa na skórę odmładzająco, antyoksydacyjnie i przeciwzmarszczkowo. Właścicielki trudno gojącej się skóry również będą zadowolone, gdyż dzięki obecnemu w nim spinasterolowi świetnie zasklepia rany i blizny. Olejek arganowy dzięki skwalanowi i nienasyconym kwasom tłuszczowym (80% zawartości!) regeneruje płaszcz lipidowy naskórka, uelastycznia, łagodzi stany zapalne i uzupełnia braki składników tłuszczowych w skórze. Świetnie działa również w sytuacjach oparzeń słonecznych. Może się to wydawać niewiarygodne, ale wpływa też świetnie na regulację pracy gruczołów łojowych – mimo że sam jest przecież tłusty!

Pewna inwestycja w pielęgnację

Jak wiadomo, w złoto opłaca się teraz inwestować. W czystej postaci możesz stosować go jako dodatek do balsamu nawilżającego lub sam, jako nawilżacz, jako oleistą maseczkę do włosów na noc, dodatek do maseczek do twarzy, leczniczy kompres dla paznokci i skórek, a także przeciwzmarszczkowo dla cery dojrzałej – jako dodatek do kremu z kwasem hialuronowym.

Sprawdzi się również bez spłukiwania na końcówki włosów, jeśli jednak są cienkie i przetłuszczające się, wystarczy tylko kropla. Włosy grubsze, kręcone i „sianowate” z pewnością podziękują Ci za niego gładkością, blaskiem i miękkością.

 


Zapytaj Eksperta Ziko Dermo

Chcesz uzyskać poradę zdrowotną? Masz problem z cerą i zastanawiasz się jaki kosmetyk będzie dla Ciebie najlepszy? Nie zwlekaj, nasz Ekspert Ziko Dermo bezpłatnie udzieli Ci odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania.


Zapytaj Eksperta Ziko Dermo        

ZIKO Blog