Witaminy a oczy

Dawniej większość organizmów była niemal samowystarczalna. Ich organy produkowały niemal wszystkie potrzebne do życia substancje, jednak wraz ze zmianami środowiskowymi oraz ewolucją organizmy zatraciły umiejętność syntezowania – czyli wytwarzania ważnych dla siebie substancji. W toku ewolucji utraciliśmy więc umiejętność wytwarzania witamin czyli substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu.  

Witaminy to nic innego jak substancje pochodzenia naturalnego lub w obecnych czasach syntetycznego, które mają wspierać prawidłowe funkcjonowanie. Oczywiście witaminy a właściwie ich działanie jest związane z poszczególnymi procesami w naszym organizmie. Przyjrzyjmy się więc jakie witaminy wpływają na nasz wzrok. 

WITAMINA A

W dużym stopniu uczestniczy w procesie widzenia i jest związana z retinalem – związkiem, który występuje w fotoreceptorach odpowiedzialnych za postrzeganie otaczającego nas świata. Dodatkowo wpływa na nabłonek skóry oraz rogówki zapewniając właściwą przemianę materii i szybką regenerację.  

WITAMINA E

Jest ważną substancją wpływającą na sprawne funkcjonowanie błon oraz jest ważnym przeciwutleniaczem.  

WITAMINA C

Równie ważna jest witamina C która jest łatwo przyswajalnym przeciwutleniaczem. Wpływa na przekaźnictwo nerwowe oraz wzmacnia odporność organizmu.  

Nie ma jednej ustalonej grupy witamin, którą można przyjmować by wspomóc nasz wzrok. Musimy pamiętać, iż zmiany zachodzące w naszym układzie wzrokowym zazwyczaj są nieodwracalne, możemy jedynie spróbować naturalnymi sposobami zahamować te procesy.  

DIETA A ZDROWE OCZY

Podstawową zasadą dobrej suplementacji są dobre nawyki żywieniowe. Musimy pamiętać o porcji warzyw do każdego posiłku. Najlepiej o jak największej liczbie kolorów, pozwoli to na zbilansowaną ilość różnych substancji odżywczych takich jak witaminy czy mikroelementy.  

W przypadku osób młodych i postępującej krótkowzroczności pomocne może okazać się suplementowanie ryboflawiny czyli witaminy B2. Znajdziemy ją w dużej ilości w żółtkach jaj na miękko, wątróbce, pieczarkach, kiełkach pszenicy oraz w mleku. Dodatkowe suplementowanie witaminy A z marchwi, jajek, pomidorów, czy tranu może być wskazane.  

 

A co w przypadku noszenia soczewek kontaktowych lub występowania Zespołu Suchego Oka?

W obu przypadkach utrzymanie prawidłowej warstwy filmu łzowego jest wyjątkowo istotne. Pierwszym ważnym czynnikiem w tym wypadku jest właściwe nawodnienie całego organizmu. Raport DEWSII wykazał, iż 76% osób, które przeszły kurację nawadniającą zauważyło poprawę w codziennym funkcjonowaniu z soczewkami kontaktowymi. Właściwe nawodnienie zakłada spożycie ok. 6-8 szklanek wody dziennie o średniej zawartości minerałów 500-1500mg/l. 

Kolejnym ważnym elementem diety jest właściwy bilans kwasów tłuszczowych. Mówimy tu o stosunku kwasu omega3 i omega6, których wzajemny stosunek w diecie powinien wynosić 1:5. Tylko takie równoważnie kwasów zapewni naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Kwasy omega3 możemy odnaleźć w: rybach, oleju (lnianym) oraz orzechach.  

Musimy jednak pamiętać, iż sama suplementacja jest niewystarczająca. Należy wspomagać się codzienną aktywnością oraz systematycznie badać – przynajmniej raz w roku.