Oczy pod czułą opieką, czyli jak troszczyć się o dobry wzrok!
Autorka: Maja Urzędowska, Ortoptystka Ziko Optyk
Sposób odżywiania wywiera szeroki wpływ na ludzki organizm. Odpowiednio zbilansowana dieta sprzyja profilaktyce zahamowania degeneracji plamki w następstwie starzenia się wzroku (AMD – age related macular degeneration), czy też pogłębianiu się krótkowzroczności. Wiedza teoretyczna poparta badaniami empirycznymi jest również argumentem i podstawą do kierowania zaleceń żywieniowych pacjentom w gabinecie.
Przede wszystkim należy włączyć do diety warzywa – to bogactwo minerałów i witamin. Optymalnym rozwiązaniem jest spożywanie ich do każdego posiłku.Podstawowa zasada – im więcej kolorów tym lepiej. Owoce także mają sporo witamin, jednak trzeba pamiętać, iż zawierają cukier. Istotnym składnikiem, który należy czerpać z żywności w kontekście zdrowych oczu, to choćby luteina – barwnik, którego najwięcej (do 39mg na 100g produktu) znajdziemy w takich warzywach jak: jarmuż, kapusta włoska, natka pietruszki, szpinak, brokuły, szczypior, cukinia, dynia czy papryka.Należy zwrócić uwagę na to, żeby nie łączyć papryki, ale także pomidorów z nabiałem – powstają wówczas szczawiany wapnia, odkładające się w stawach, które mogą negatywnie wpływać na plamkę oka. Z drugiej strony, połączenie jajka (1mg luteiny w dwóch jajkach) ze szpinakiem będzie się nawzajem uzupełniać. Z owoców należy wybierać te z rodziny jagodowych: jeżyny, maliny, porzeczki, jagody, borówki. Posiadają do 1mg luteiny na 100g produktu, a dzienne zapotrzebowanie na luteinę to 6mg (według Norm Instytutu Żywności i Żywienia).
Krótkowzroczność a dieta
Musimy pamiętać, że wad wzroku nie cofniemy odżywianiem, jednak możemy spróbować zahamować ich postęp. Z pomocą przyjdą nam witaminy z grupy B, a szczególnie witamina B2 (ryboflawina). Objawami niedoboru może być: pieczenie i swędzenie oczu lub nadwrażliwość na jasne światło. Najwięcej ryboflawiny znajdziemy w żółtku jaj na miękko (płynne żółtko), białym serze, mleku, wątróbce, makrelach, brokułach, szparagach, pieczarkach, kiełkach pszenicy oraz w drożdżach piwowarskich. Najlepiej przyjmować ją z pokarmem z innymi witaminami z grupy B, natomiast czynnikami niszczącymi może być alkohol, kawa i inne środki podwyższające pH.
Inną witaminą kojarzoną z oczami jest retinol czyli popularna witamina A. Objawem niedoboru jest tzw. „kurza ślepota”. Tak zwaną „witaminę młodości” znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, jak i w naturalnym beta-karotenie np. w: marchwi, pomidorach, brukselce, koperku, tranie, produktach mlecznych i jajach. Czynnikami niszczącymi jest ciepło, światło, alkohol, kawa i papierosy.
W profilaktyce wad wzroku popularna staje się dieta eliminująca niepotrzebne cukry proste. Badania wykazały, że dieta bogata w cukry i syropy słodzące przyczynia się do zmian w obrębie ostrości widzenia.
CLD (contactlensdiscomfort) i zespół suchego oka
Najistotniejszy element diety w przypadku tych schorzeń to produkty uwadniające i nawilżające, czyli tłuszcze i woda. Ich niedobory w diecie będą przyczyniały się do przedwczesnego pojawiania się lub pogłębiania nieprzyjemnego uczucia suchych oczu.
Według badań DEWS (International DryEye Workshop) 76% osób zauważa poprawę po 2 tygodniach kuracji nawadniającej. Zakłada ona picie minimum 6-8 szklanek dziennie wody średnio zmineralizowanej (suma składników mineralnych 500-1500mg/l). Z drugiej strony należy unikać picia kawy, herbaty i przede wszystkim alkoholu. Produkty te odwadniają cały organizm, również powierzchnię oka. Oczywiście, woda jest zawarta także w żywności w granicach 1l, pozostaje jednak 1,5l do uzupełniania płynami – najlepiej wodą niegazowaną (norma dzienna ok 2,5l/dobę).
Myśląc o odpowiednim nawilżeniu powierzchni oka, warto wspomnieć o kwasachomega 6. Badania dowodzą, że spożywamy ich zbyt wiele, o tyle jednak, że są to kwasy potrzebne dla zdrowia naszych oczu. Należą do nich przede wszystkim oleje: rzepakowy, słonecznikowy, z wiesiołka (często stosowany także w przemyśle kosmetycznym jako środek nawilżający), wszelkie pestki i nasiona jak dynia, sezam, słonecznik, orzechy, migdały oraz awokado. Najodpowiedniejsza dawka to jedna do dwóch łyżeczek stołowych oleju dziennie lub dwie do trzech łyżek zmielonych ziaren.
Zaleca się żywność bogatą w kwasy omega 3 lub suplementację tego składnika w razie potrzeby. Kwas omega 3 jest jednym z niezbędnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (NNKT). Pełnią one szereg funkcji prozdrowotnych w naszym ustroju. Między innymi w znaczący sposób wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, ale także nawilżają oczy. Kwasy Omega 3 znajdziemy w produktach takich, jak: ryby – halibut, łosoś, makrela, dorsz, oleje, tran i lniany (zwany także budwigowym), z wiesiołka oraz w orzechach włoskich. Istotne są także proporcje kwasów z rodziny omega 3 do omega 6. Dzienny stosunek to odpowiednio: jeden do pięciu jednostek, natomiast jak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) Polacy jedzą jeden do dwudziestu i więcej, co może skutkować zmianami miażdżycowymi. W zrównoważonej diecie preferowana jest dziennie: łyżka oleju roślinnego wytłaczanego na zimno lub łyżka zmielonych nasion; unikanie smażonych potraw, przypalonego tłuszczu. W zamian zaleca się używanie oliwy z oliwek lub sklarowanego masła.
Kiedy stosować krople nawilżające?
W celu poprawy komfortu funkcjonowania wzrokowego warto czasami sięgnąć po substancje nawilżające, które to: utrzymują dłużej nawilżenie oka, podnosząc „lepkość”; poprawiają stabilność filmu łzowego; działają ochronnie na nabłonek rogówki i spojówki oraz wspomagają ich regenerację..Ważnym dodatkiem są tzw. bufory, utrzymujące stabilne, lekko zasadowe pH. Niektóre bufory wykazują też działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, co jest istotne w profilaktyce zakażeń. Elektrolity pełnią krytyczną rolę w utrzymaniu stanu równowagi na powierzchni oka, służą utrzymaniu właściwej osmolarności, jak równieżdostarczają niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych do właściwego funkcjonowania rogówki. Substancje te znajdziemy w: kroplach nawilżających, maściach, żelach i sprayach liposomalnych (te zawierają dodatkowo lecytynę sojową, witaminy A i E, które pomagają odbudować zewnętrzną warstwę filmu łzowego).
Warto zapytać swojego specjalisty (okulisty, optometrysty, ortoptysty), który na podstawie danych z wywiadu i po przeprowadzeniu wnikliwego badania przedniego odcinka oka, wskaże, które z tych środków warto stosować w konkretnym indywidualnym przypadku.
Na zdrowie naszym oczom!
Bibliografia: Holford P., Smak Zdrowia. Zasady prawidłowego odżywiania. Bertelsmann Media Sp. z o.o., Warszawa 1999, Wielka encyklopedia Medyczna. Biblioteka Gazety Wyborczej, 2011.
Twoja prywatność jest dla nas ważna
Na stronie internetowej używamy plików Cookies do gromadzenia danych, aby ułatwić korzystanie z naszej witryny, zapewnić bezpieczeństwo, lepiej dopasować treści do potrzeb Użytkowników i ich zainteresowań, w celu analizy ruchu oraz w celach statystycznych. Jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych w powyższych celach, kliknij „Akceptuję”. Jeżeli nie, przeglądaj stronę bez akceptacji Cookies. Pamiętaj, zgodę na Cookies możesz odwołać w dowolnym momencie, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies oraz Polityce Prywatności. Ustawienia Cookies
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia podczas przeglądania witryny. Pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Możesz również zrezygnować z tych plików cookie. Ale rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może mieć wpływ na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji jak np. nawigacja na stronie oraz funkcji bezpieczeństwa witryny. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.
Uzupełniające pliki cookie, które mogą nie być konieczne do działania witryny i są wykorzystywane w szczególności do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analiz, reklam i innych treści osadzonych, są określane jako niekonieczne pliki cookie. Przed uruchomieniem tych plików cookie w witrynie wymagane jest uzyskanie zgody użytkownika.