Dobra dieta to podstawa dla Atopika

Zanim wyrzucisz „podejrzane” produkty z kuchni, zastanów się, czy warto. Owszem, odpowiednie menu jest ważne dla atopika. Jednak nie zawsze musisz rezygnować ze wszystkiego. Zobacz, co radzi dietetyk Natalia Hertmanowska.

Atopowe zapalenie skóry to choroba, w której kluczowe znaczenie odgrywa żywienie. Czego należy unikać?

Na to pytanie trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Jeśli schorzenie ma związek z alergią, po poddaniu się odpowiedniej diagnostyce w kierunku alergii pokarmowej należy całkowicie wyeliminować pokarmy, które nas uczulają. Nadmienię, że do najczęstszych z nich należą: białko mleka krowiego, białko jaja kurzego, pszenica, ryby, soja, orzeszki ziemne oraz inne rodzaje orzechów.

Zawsze należy pamiętać, że dobór diety eliminacyjnej powinien być indywidualny i oparty przede wszystkim o znajomość przyczyny i zaawansowanie procesu alergicznego. Nie ma diety uniwersalnej i dobrej dla wszystkich. Przykładowo, jeśli atopowe zapalenie skóry występuje u dzieci, ma to związek z występowaniem alergii pokarmowej. U osób dorosłych natomiast rola alergii nie jest już tak jednoznaczna.

Część rodziców, w trosce o dobro dzieci, maksymalnie ogranicza jadłospis pociechy, chcąc ustrzec ją przed dokuczliwymi objawami. Co Pani na to?

Na pewno złym pomysłem będzie eliminowanie wszystkich możliwych alergenów lub jednego z nich na własną rękę, metodą „na chybił trafił”. Dieta eliminacyjna ma na celu czasowe usunięcie z jadłospisu produktów, które uczulają.

Wycięcie niektórych pokarmów z menu może prowadzić do niedoborów składników odżywczych. Czym możemy je zastąpić?

W przypadku eliminacji jaj kurzych z diety należy ją uzupełnić w inne źródła białka pełnowartościowego, tj. mięso, ryby, produkty mleczne. W wyrobach piekarskich (ciastach lub pieczywie) jajko z powodzeniem zastąpi dodatek banana, ubitej wody z ciecierzycy, siemienia lnianego, mąki z ciecierzycy, skrobi ziemniaczanej czy kaszki kukurydzianej. Poza tym przy alergii na pszenicę można spożywać inne rodzaje zbóż, tj. owies, jęczmień, gryka, ryż i kukurydza. Są one dobrze tolerowane, dostarczają przy tym wielu cennych i niezbędnych składników mineralnych i witamin z grupy B.

 

 

Wykluczenie soi i produktów zawierających białko sojowe nie pociąga za sobą bezpośredniej utraty równowagi odżywczej, ale może spowodować, że dieta będzie bardzo uboga, ze względu na szerokie występowanie białka sojowego w wielu produktach żywnościowych. Chcąc zastąpić produkty sojowe innymi, należy pamiętać, że soja często daje reakcje krzyżowe z innymi roślinami strączkowymi, zwłaszcza arachidami. Rozsądne będzie więc wykluczenie również innych nasion roślin strączkowych oraz orzechów arachidowych z jadłospisu. Najlepiej jednak wcześniej każdą eliminację omówić ze specjalistą, dietetykiem.

Produkty drażniące
&
Produkty wskazane
&

 

Ryby, jajka, orzechy czy soję łatwo zidentyfikować w produktach. Jednak wyzwaniem dla mamy alergika są konserwanty, polepszacze smaku oraz barwniki, które mogą alergizować.

Do takich „produktów-pułapek” można zaliczyć: syropy owocowe, orzeszki ziemne w czekoladzie i cukrowej polewie, rozpuszczalne gumy do żucia, w których składzie można znaleźć sztuczne barwniki, dzięki którym mają bardzo wyraźny kolor. Na liście podejrzanych są też wiśnie kandyzowane, koktajlowe, w syropie. Mogą zawierać erytrozynę – wiśniowoczerwony barwnik. Pod lupę trzeba też wziąć owoce kandyzowane, jogurty pitne, galaretki i żelki. Czerń brylantowa, która nadaje produktom niebieski kolor, też nie jest wskazana.

 

Reakcje alergiczne pod postacią pokrzywki mogą również nasilać produkty zawierające lub uwalniające histaminę albo inne aminy biogenne, m.in.: sery długodojrzewające, ryby, owoce cytrusowe, banany, czekolada, szpinak, truskawki, pomidory. Z tego względu ważna jest samokontrola i obserwacja, czy po zjedzeniu produktu występują reakcje niepożądane.

Jak długo może trwać dieta eliminacyjna?

Wykluczenie alergenów ma na celu nabycie tolerancji pokarmowej i takie zjawisko nierzadko obserwowane jest w przypadku dzieci z alergią na białko mleka krowiego. Często po ukończeniu pierwszych trzech lat życia odsetek dzieci z alergią stopniowo maleje. Warto więc uzbroić się w cierpliwość, obserwować reakcję organizmu i efekty dietoterapii. Zwykle czas jej stosowania wynosi kilka tygodni lub miesięcy, czasami nawet ponad rok, a o jej zakończeniu decyduje lekarz.

 

Przeczytaj także:

&

 

Masz problem z cerą i zastanawiasz się jaki kosmetyk będzie dla Ciebie najlepszy?
Nie zwlekaj, nasz Ekspert Ziko Dermo bezpłatnie udzieli Ci odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania i pomoże zadbać o Twoją cerę i włosy.