Temat probiotyków jest bardzo istotny dla dietetyki, nie tylko z racji na ich pozytywne działanie na mikroflorę jelit, ale także dlatego, że mogą mieć korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Tak donoszą jedne z nowszych badań.
CZYM JEST PROBIOTYK?
Wytłumaczmy jednak najpierw pojęcie PROBIOTYK. Nie wszystkie bakterie dla naszego organizmu są złe. Te, które bytują w jelitach, to z reguły dobre bakterie, mające korzystny wpływ na nasz organizm. Zaskakujący jest fakt, że jest ich tak dużo, że osiągają nawet masę 2 kg! Jelito człowieka jest ekosystemem, w którym znajduje się zróżnicowana flora. Skład mikroflory nie jest stały. Jak pewnie wiesz, największy wpływ na nią mają antybiotyki, które doprowadzają do jej niszczenia, jednak nie tylko. Niewłaściwa dieta i stres także nie pozostają bez znaczenia, a ich wpływ jest ogromny i oczywiście negatywny. Narusza to równowagę i zaburza homeostazę organizmu.
DBAJ O FLORĘ BAKTERYJNĄ – JAK DZIAŁAJĄ PRIOBIOTYKI?
Co zatem można, a nawet powinno się zrobić? Przywrócić odpowiednią florę, czyli spożywać w formie żywności i nawet suplementować probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które przywracają naturalną równowagę organizmu i poprawiają odporność. Najczęściej wyselekcjonowane są szczepy Lactobacillus, czyli pałeczki kwasu mlekowego. Można je znaleźć m.in. w Trilac PLUS, krople, 5 ml oraz w kapsułkach DICOFLOR 60.
Zalety probiotyków opisywał laureat Nagrody Nobla, mikrobiolog Ilja Miecznikov. Naukowiec ten uważał, że bułgarscy chłopi zawdzięczają zdrowe i długie życie swojej diecie, która bogata była w jogurty i produkty mleczarskie. Dlatego polecał je w codziennym żywieniu. Idąc tym tropem, podkreślał, że wysoka koncentracja wyżej wspomnianych Lactobacillus ma istotny wpływ na zdrowie.
Skąd pochodzi nazwa probiotyk? Od greckiego pro bios, czyli dla życia. Sama nazwa już sugeruje, jaką wartość mają probiotyki. Błędem jest zażywanie ich tylko podczas terapii antybiotykowej. Oczywiście wtedy jest to szczególne ważne i równie ważne po zakończeniu terapii, ponieważ antybiotyk zabija nie tylko złe bakterie, ale również dobre. Probiotyki warto jednak suplementować stale i traktować je jako dodatek do diety, gdyż dostarczenie ich z pożywienia bywa trudne.
Choć mechanizm działania probiotyków nie jest poznany jeszcze w stu procentach, to bez wątpienia wiemy już na ten temat tyle, że możemy dużo mówić o korzystnym wpływie na organizm ludzki. Przede wszystkim ważne jest to, że uszczelniają ściany nabłonka jelitowego, uniemożliwiając przedostanie się szkodliwych substancji do krwi. Co więcej, w razie infekcji inicjują wzrost obronnych limfocytów we krwi. Pomagają zwalczać bakterie chorobotwórcze. Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale też, jak to wchłaniasz, a probiotyk zdecydowanie Ci w tym pomoże, ponieważ ułatwia on biodostępność składników, a nawet syntetyzuje substancje odżywcze. Z uwagi na to, że coraz powszechniejsze są różnego rodzaju nietolerancje, w tym nietolerancja laktozy, warto dodać, że probiotyk może złagodzić jej objawy. Pozostając przy temacie nietolerancji nie można nie wspomnieć również o alergii, gdyż probiotyk ma także na nią korzystny wpływ, ponieważ redukuje ryzyko jej pojawienia.
Dlaczego probiotyki są takie niezwykłe? Bo ich specyficzną cechą jest to, że w stanie żywym przedostają się do jelita grubego, w którym osiedlają się i rozmnażają. Zdrowe jelita to zdrowy Ty, a więc jeśli wpłyniesz na nie pozytywnie, to cały organizm będzie lepiej funkcjonował, a w konsekwencji polepszy się twój stan zdrowia.
Po antybiotykoterapii probiotyki stosowane są w celu odbudowania prawidłowej mikroflory jelit. Poza tym niwelują wzdęcia, zaparcia i ogólne problemy z przewodem pokarmowym. Poleca się je także w walce z bakterią Helicobacter Pylorii odpowiedzialną za wrzody żołądka. Oczywiście nie musimy przyjmować ich w tabletkach, choć to najbardziej skuteczna forma. W żywności znajdziemy je w kefirach, jogurtach, kiszonkach: ogórki, kapusta, a nawet w kwasie chlebowym. Oczywiście w przypadku jogurtów, maślanek i kefirów trzeba czytać skład, w składzie powinno być napisane, które szczepy bakterii zawiera produkt.
PROBIOTYKI A REDUKCJA
Wspomniałam, że probiotyki są skuteczne podczas redukcji. Rozwijając ten temat: naukowcy przeprowadzili badanie na dwóch grupach badawczych. Obie grupy miały ten sam plan żywieniowy z tym, że jedna z grup miała dietę wzbogaconą właśnie o probiotyczne bakterie. Grupa, która przyjmowała probiotyki schudła średnio 5,2 kg, grupa bez probiotyków o połowę mniej. Dla osób chcących zredukować wagę to chyba przekonujący argument.
Wniosek jest oczywisty… suplementacja probiotyków oraz spożywanie bogatych w nie produktów niesie za sobą same superlatywy. Warto robić dla swojego organizmu coś dobrego, ponieważ dieta i suplementacja ma wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale w efekcie na funkcjonowanie całego organizmu.
Na stronie internetowej używamy plików Cookies do gromadzenia danych, aby ułatwić korzystanie z naszej witryny, zapewnić bezpieczeństwo, lepiej dopasować treści do potrzeb Użytkowników i ich zainteresowań, w celu analizy ruchu oraz w celach statystycznych. Jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych w powyższych celach, kliknij „Akceptuję”. Jeżeli nie, przeglądaj stronę bez akceptacji Cookies. Pamiętaj, zgodę na Cookies możesz odwołać w dowolnym momencie, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies oraz Polityce Prywatności. Ustawienia Cookies
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia podczas przeglądania witryny. Pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Możesz również zrezygnować z tych plików cookie. Ale rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może mieć wpływ na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji jak np. nawigacja na stronie oraz funkcji bezpieczeństwa witryny. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.
Uzupełniające pliki cookie, które mogą nie być konieczne do działania witryny i są wykorzystywane w szczególności do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analiz, reklam i innych treści osadzonych, są określane jako niekonieczne pliki cookie. Przed uruchomieniem tych plików cookie w witrynie wymagane jest uzyskanie zgody użytkownika.